Psykose kan være positivt

var en felles kronikk med Inger Emilie Nitter, Gunn Helen Kristiansen og meg. Du finner kronikken gjengitt her. Den sto i VG 2. juli, og deretter fikk jeg den inn i Altaposten, Finnmarken og Nordlys. I Nordlys kom det en kommentar til kronikken som var som følger:

«Psykose og bipolar lidelse

Til Siv Helen Rydheim, Gunn Helen Kristiansen og Inger Emilie Nitter. I Nordlys av 11 aug forteller dere om deres opplevelse av psykose og bipolar lidelse som positive opplevelser. Dere er altså blitt friske. Vennligst fortell oss som ikke er så heldige og fremdeles lider, hvem som har behandlet dere. Jeg ber redaktøren av Nordlys om å gi dere spalteplass. AaI.»

Inger Emilie Nitter sendte et eget svar, og det sto i Nordlys 26 aug 2010. Jeg sendte følgende svar, som sto i Nordlys 27 aug 2010:

«Det vises til spørsmål av 13. august 2010 som svar på kronikken ”Psykose kan være positivt” i Nordlys 11. august 2010. Det er signert med AaL.

Jeg presiserer at vi ikke har skrevet at vi har blitt friske av bipolar lidelse, for hvem kan definere det? Jeg svarer for de tankene jeg har om bipolar lidelse, og en tanke er at det som kalles bipolar lidelse kanskje kan betraktes som en legning eller en type personlighet som gjør at vi er ekstra følsomme. Kanskje en mer positiv måte å se det på?

I min bok ”Kjærligheten spør ikke, den bare er”, som jeg ga ut i 2008 stilte jeg spørsmål ved medisinering, og siterer fra boka: “Kan det være sånn at fordi psykosen jeg opplevde i 1992 ble stanset ved hjelp av Cisordinol (Cisordinol er en anti-psykotisk medisin), og ikke “fikk gå sin gang”, så ble det biokjemiske systemet i min kropp gjort avhengig av medisiner? Fordi psykosen som ble stanset ved hjelp av medisiner den gangen, vil jeg for all framtid bli psykotisk hvis jeg en dag slutter helt med medisiner?”

Jeg har fått svar fra en som selv har opplevd bipolar psykose. Sean Blackwell har gjennomlevd psykose uten medisiner. Jeg fant hans undervisning på YouTube i sommer, og jeg har fått svar på flere av mine spørsmål. Han beskriver at det å medisinere en som opplever en psykose er som ”å stappe en sokk i kjeften på en som spyr”. Tar du ut sokken, vil personen fortsette å spy. Han har hjulpet en del mennesker gjennom psykoser uten medisiner. Erfaringene er at noen opplever 2-3 psykoser før de stabiliserer seg og blir psykosefrie. Han har også mottatt beskrivelser fra folk som har opplevd psykoser, og bekrefter det jeg har tenkt: Psykoseinnholdet kan si noe om tidligere traumer som ligger i det underbevisste og som kommer opp i psykoser. Sean Blackwell startet sitt arbeid for noen år siden med å forske på psykose og bipolaritet basert på egne og andres erfaringer. Undervisningen ligger på min blogg om psykoseerfaringer: https://sivryd.wordpress.com/david-mot-goliat/

Jeg etterlyser behandlingssteder for oss som vil prøve oss fram uten medisiner og samtidig få veiledning i forhold til å tolke psykoseinnholdet. Mange politikere vet at psykisk helsevern for mange ikke fungerer, til tross for at det er et stort pengesluk.  Tvangsinnleggelser og livsvarig bruk av antipsykotisk medisin kan i seg sjøl føre til at mange blir varig arbeidsuføre. Dette er en viktig problemstilling for den enkelte som utsettes for dette og samfunnsøkonomisk. Det er i noen sammenhenger riktig å lytte til det fagfolk mener, men kjære politikere: Lytt også til oss! Vi er mange med erfaringskompetanse som gjerne deler våre erfaringer. Det finnes noen politikere som lytter til oss!  Det gir håp! Jeg setter min lit til at politikerne i vårt land vil satse på å få startet opp medisinfrie behandlingssteder.

Det ble et langt svar på anmodningen om å fortelle om hvem som har behandlet oss… fordi behandlingen vi ønsker oss ikke finnes.

Siv Helen Rydheim
Erfaringsformidler og forfatter»

2 september 2010 sto følgende i Nordlys:

«Til Inger Emilie Nitter Du har opplevd at bipolar lidelse er evnen til å svinge i følelsene. Når du selv kan sjonglere med dine følelser, er bipolar feil diagnose. Det øvrige du skriver, angår ikke bipolar lidelse.

Til Siv Helen Rydheim: I maniske perioder ved bipolar lidelse kan du vise dine største og kanskje beste egenskaper som person. At det føles positivt, er jeg enig i. Men at den depressive tilstanden føles positivt, tror jeg ikke det er mange lidende som føler. AaL

Jeg arbeider nå med et svar til Nordlys på kommentaren som er til meg.

Om Siv H Rydheim

Skribent: http://sivhelenrydheim.blogspot.com/( nov 2008), https://sivryd.wordpress.com/ (juli 2010), http://endringer.blogspot.com/ (des. 2010) https://traumeinfo.wordpress.com/ (feb. 2015)
Dette innlegget ble publisert i Ukategorisert. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s