Drøm i våken tilstand – anmeldelse

 

 

Bokomslagets førsteside - Drøm i våken tilstand

ANMELDELSE
«Drøm i våken tilstand» er en vakker og feminin bok, fylt av kontraster mellom «skjørhet» og styrke.
Den treffer på flere nivåer; – gjennom natteverdenens eget språk, som forfatterne i denne boka formidler gjennom dagverdenens ord på en svært god måte, – om helhet og sinnets forsøk på å guide og å lege. Gjennom å kartlegge og forsøk på å tolke psykosen – ut i fra eget liv, fant de det som en utviklingsvei med utvidede livserfaringer – underbevissthetens forsøk på å komme med kreative løsninger på sterke livskriser.

Hva om man prøver å forstå psykose som reaksjon på psykososial overbelastning i kreative og talentfulle sinn? En utviklingsvei med utvidede livserfaringer ? med en ekstra streng på instrumentet?

Boken som helhet og historiene hver for seg er solide, bærer erfaringer om  egenkraftmobilisering og håp, og viser at den virkelige kunnskapen om forståelsen av «drømmer i våken tilstand» ligger hos de som selv har erfart.

Dette er meget solid bidrag til diskusjonen om hvordan psykose, og sårbarhet, kan forstås og åpne for en ny horisont.

Anbefales på det varmeste!

Astrid Weber, Erfaringskonsulent
Psykiatrisk senter for Tromsø og omegn,
Allmennpsykiatrisk klinikk, UNN HF

——-

Kronikk 13. juni 2013 av Tor-Johan Ekeland i Morgenbladet:

KAMPEN OM KUNNSKAPEN – Kan brukarerfaring frå psykiatrien bli gyldig kunnskap?

«Gjennom eit par hundreår har medisinen forsøkt å gjere greie for galskap som biologiske sjukdomar. Dette er kjernen i psykiatriens kunnskapssyn, det som legitimerer at denne disiplinen utøver diskursivt og institusjonelt hegemoni. Men psykiatrien, vitskap som den vil vere, har aldri funne indre fred i ei sams grunnforståing av kva som er rette perspektiv å skjøne gjenstandfeltet sitt. Den biomedisinske modellen har stendig blitt utfordra av fleirfaglege sosiale og psykologiske tilnærmingar utan at desse har hatt gjennomslag. Sidan 1980-talet har det biomedisinske grunnsynet rula, inspirert av framgang i nevrobiologi, genforsking og suksessen til den amerikanske psykiaterforeninga sitt diagnosesystemet DSM – og bakom syng farmasøytindustrien, kanskje på siste verset?» Les mer i Morgenbladet 14.06.2013

Utdrag fra sak på denne bloggen i forkant av lanseringen:

Boka har blitt til takket være midler fra ExtraStiftelsen gjennom Mental Helse, og den handler om egenerfaringer med å ha en bipolar diagnose og vi som bidrar i boka velger å se på psykose og bipolaritet på litt ulike måter. Les boka!

Forord ved professor i psykiatri Svein Haugsgjerd

De sju forfatterne med egenerfaring er:

Gunn Helen Kristiansen

Inger Emilie Nitter

Wenche Evensen

Kira

Maria Nerem Notø

Olaug Sævareid

Siv Helen Rydheim

Etterord ved forfatter og littaraturviter Merete Morken Andersen

Gunn Helen Kristiansen har vært en utmerket prosjektleder som har hatt Asker og Bærum lokallag av Mental Helse som styringsgruppe for prosjektet.

Else Merete Thyness  – veileder i prosjektet. Hun er ergoterapeut med journalistutdanning og redaktør i Ergoterapeuten, og har også gjort et utmerket jobb med sin gode måte å veilede på.

Se sak på Erfaringskompetanse.no: Psykose som mestringsstrategi

Sak publisert på NTB Info: Ny bok som utfordrer psykiatrien

Reklamer

Om Siv H Rydheim

Skribent: http://sivhelenrydheim.blogspot.com/( nov 2008), https://sivryd.wordpress.com/ (juli 2010), http://endringer.blogspot.com/ (des. 2010) https://traumeinfo.wordpress.com/ (feb. 2015)
Dette innlegget ble publisert i anmeldelse Drøm i våken tilstand, antipsykotisk medisin, bipolar, brukererfaringer, brukermedvirkning, diagnoser, Drøm i våken tilstand, erfaringsformidler, erfaringskompetanse, erfaringskonsulent, erfaringskunnskap, kreativitet, manisk depressiv, menneskerettigheter, mental helse, nevroleptika, psykiatri, psykiatrisk, psykisk helse, psykisk helsearbeid, psykisk helsevern, psykisk uhelse, psykiske helseproblemer, psykose, psykose.erfaring, psykoseerfarer, psykoseerfaring, tvang og merket med , , , , , , , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s