Intervju om Drøm i våken tilstand Maria Nerem Notø

Maria Nerem Notø, en av forfatterne i boka, har blitt intervjuet i Vestlandsnytt.

Tittelen på reportasjen: Om livet på «pluss og minussida».

Maria - Vestlandsnytt 21.06.2013
Utdrag fra intervjuet i Vestlandsnytt ved Stein Arne Lilleøy

«Ville nå ut til andre
Kort tid etter at ho fekk stilt diagnosen kom Maria over ei nettside der ein etterlyste bipolare som ønskte å dele si historie.
– I eit ønskje om å nå ut med historia til andre skreiv eg eit utkast, som blei veldig godt motteke. Men det har vore ein lang prosess fram til boka no kjem ut, og livet mitt har nok endra seg ein heil del sidan. Det er rart å lese det såpass lang tid etter, og det er litt skummelt at historia mi no vert tilgjengeleg for alle.
I boka «Drøm i våken tilstand» frå Abstrakt Forlag skildrar sju personar livet sitt med diagnosen bipolar. Maria er den einaste ungdomen blant dei som fortel, og den einaste som har levd med diagnosen heile livet.
– Det er ei viktig bok, som heilt sikkert kan hjelpe andre i same situasjon med å finne ut kva som eigentleg plagar dei. Men det er også ei viktig bok for alle som står rundt, ikkje minst fagmiljøa, fordi boka skildrar tilstanden til dei bipolare frå deira ståstad. Det gjer også at informasjonen som kjem fram blir formidla i eit språk som er enkelt å forstå, utan kronglete medisinske termar.»

Les hele intervjuet ved å klikke på PDF-utgaven:

Intervju i Vestlandsnytt 21. juni 2013 del 1

Intervju i Vestlandsnytt 21. juni 2013 del 2

Bokprosjektet har blitt realisert takket være midler fra ExtraStiftelsen gjennom Mental Helse.

Relaterte saker:

Dialog nr 2 - 2013 -DRØM I VÅKEN TILSTAND bokannonsering

Bildet over er fra DIALOG, som er  Sepreps bulletin nr 2-2013. Seprep står for Senter for psykososial rehabilitering etter psykoser

Nasjonalt senter for erfaringskompetanse innen psykisk helse har intervjuet prosjektleder Gunn Helen Kristiansen og forlagssjef Einar Plyhn om prosjektet og prosessen. Saken, REALISERTE BOKDRØMMEN, finner du her.

Anmeldelse av erfaringskonsulent Astrid Weber

Kronikk i Morgenbladet «Kampen om kunnskapen» av Tor-Johan Ekeland

Avslutningen av kronikken: «I ei av forteljingane finn vi presist formulert eit kunnskapssyn: «Psykose er sinnets flukt fra en virkelighet som er for vanskelig å bære.» Om vi legg eit slikt syn til grunn treng vi kanskje ikkje la kunnskap om dei biologiske mekanismene som er involverte, vere det viktigaste. Biomedisinen bør audmjukt tre til side til fordel for eit førsteperspektiv som tek for gitt at eit gjensidig perspektiv er muleg, at dialogen kan gjenopprettast. Dét ville vere brukarmedverknad på alvor.»

NTB-sak «Ny bok utfordrer psykiatrien»

Erfaringskompetanse.no «Psykose som mestringsstrategi»

Ønsker du å kjøpe boka «Drøm i våken tilstand», og ikke har en lokal bokhandel, så kan den bestilles via nettbokhandlere, f eks Haugen Bok. http://www.haugenbok.no/resultat.cfm?st=simple&isbn=9788279353454&gclid=CKmRtYeZ9bcCFbJ2cAod5mcAcQ

Underskriftskampanje – Skriv under opprop om midler til prosjekter for å få redusert tvangsbruken!

YouTube – Om bokprosjektet – Vi drømte stort. Foredrag på Høgskolen i Telemark høsten 2012.

Abstrakt forlag

Psykiatriske legemidler. En kritisk introduksjon. Forfatter: Joanna Moncrieff er Senior Lecturer i psykiatri ved University College London og praktiserende psykiater. Hun er en av grunnleggerne og lederne i Critical Psychiatry Network, en gruppe psykiatere som er kritiske til biologiske modeller for psykisk sykdom og mot økt tvang overfor psykiatriske pasienter.

Overgrep. Søkelys på psykiatrien. Forfatter: Gro Hillestad Thune er advokat og har arbeidet med menneskerettigheter i mer enn 20 år. Hun har vært norsk medlem av Den europeiske menneskerettighetskommisjonen som nå er innlemmet i Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg, og har i mange år arbeidet med å få menneskerettighetene inn i norsk rett og praksis.

Verdt å lese med tanke på hva som skal til som alternativ til medikamenter:
Det er først når vi starter å lytte til folks fortellinger om opplevd smerte – i stedet for å dempe dem og effektivt ‘legge lokk’ på dem med medikamenter – er det at vi kan begynne å helbrede dem.’  http://beyondmeds.com/2013/05/12/important-souls-let-us-recognize-trauma-in-the-lives-of-those-who-are-called-mentally-ill/

Norge på topp i antall reinnleggelser – omtalt i NAPHAs rapport – Ni suksesshistorier -Samhandling om psykisk helse, side 121.

YouTube-video – Ellen Kolsrud Finnøy. Høring om dødsfald i psykiatrien.
LAP arrangerede i samarbejde med Özlem Cekic en høring på Christiansborg om de alt for mange dødsfald i psykiatrien. Her kan du høre det første oplæg af den norske psykolog Ellen Kolsrud Finnøy, som ikke vil have klienter på psykofarmaka i behandling.

YouTube-video -Marian B. Goldstein. LAP arrangerede i samarbejde med Özlem Cekic en høring på Christiansborg om de alt for mange dødsfald i psykiatrien. Der var mange markante indlæg bl.a. dette med Marian B. Goldstein fra LAPs landsledelse.

Veilederen er primært skrevet av hensyn til mennesker som vurderer å redusere, eller slutte med psykofarmaka: http://www.erfaringskompetanse.no/erfaringsbase/publikasjoner/skadereduserende-veileder

Menneskerettigheter: Se kronikk i Fontene 3/13 av leder i We Shall Overcome, Mette Ellingsdalen http://www.scribd.com/doc/130140839/fontene-3-2013

Sak i Nordlys: Tvang gjorde meg mer syk

Stillheten etterpå

Kan smertefulle erfaringer omdannes til gull?

Saker jeg har skrevet som er publisert på Erfaringskompetanse.no

Reklamer

Om Siv H Rydheim

Skribent: http://sivhelenrydheim.blogspot.com/( nov 2008), https://sivryd.wordpress.com/ (juli 2010), http://endringer.blogspot.com/ (des. 2010) https://traumeinfo.wordpress.com/ (feb. 2015)
Dette innlegget ble publisert i Ukategorisert og merket med , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmerk permalenken.

Ett svar til Intervju om Drøm i våken tilstand Maria Nerem Notø

  1. Tilbaketråkk: Bipolar, å leve livet som litt gal | Bipolar Ekspedisjonen

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s