Takknemlighet

var noe en jeg kjenner hadde merket seg at jeg uttrykker, at jeg gjennom den egenskapen på en særlig god måte evner å legge merke til og sette pris på gode ting som hender, og at jeg tar meg tid til å uttrykke takknemlighet.

Ytringsfrihetsprisen 2013

Jeg tenker at det er viktig å lete etter det jeg kan være takknemlig for fordi det så lett kan bli fokus på negative faktorer i mitt eget liv, og at jeg også fra 1992 har hatt som livsoppgave å være med å bidra til å belyse feil og mangler ved psykisk helsevern. Samtidig har jeg de siste årene kommet med forslag til endringer som må til for å forbedre psykisk helsevern og psykiske helsetjenester i kommunene. Vi står foran en samhandlingsreform som også skal begynne å virke innenfor rus- og psykisk helsefeltet. Jeg går for at det blir ett nivå, slik at det i det minste ikke brukes krefter på å diskutere hvem det er som skal gjøre hva…

Disse blomstene fikk jeg på arbeidsplassen min (Erfaringskompetanse) i anledning Ytringsfrihetsprisen

Disse blomstene fikk jeg på arbeidsplassen min (Erfaringskompetanse) i anledning Ytringsfrihetsprisen

Prisen til fremme av ytringsfrihet innen psykisk helsevern, som deles ut av en stiftelse. Begrunnelsen finnes på Norsk forening for psykisk helsearbeid sin blogg, og kan leses her. På bloggen står det også:

– ”Prisen til fremme av ytringsfriheten innen psykisk helsevern” har til hensikt å rette oppmerksomheten mot, og bidra til å sikre vilkårene for, den frie ytring på et bredt grunnlag. Prisvinneren bør ha pekt på forslag til endringer som kan ivareta en grunnleggende respekt for mennesket, dets integritet og rett til ytring, medbestemmelse og deltakelse i behandlingsamarbeidet.

Det er mange mulige kandidater til prisen, men i år valgte juryen å tildele prisen til meg, noe jeg setter pris på. Jeg har blitt overveldet av gratulasjoner fra mange hold, og synes selvsagt at det er hyggelig. Det jeg valgte å vektlegge under intervjuene som er publisert på nett fra Erfaringskompetanse og Napha er at det som gleder meg aller mest er nettopp dette (ref. fra Erfaringskompetanse.no):

Årets prisvinner går rett på sak: – Noe av det mest gledelige som har skjedd i år er at likestillings- og diskrimineringsombud ber regjeringen erstatte lov om psykisk helsevern med et ikke-diskriminerende regelverk, og rydde opp i diskriminerende tvangsbruk i psykiatrien.

We Shall Overcome (WSO) har lagt ned mye arbeid over mange år for å få fjernet lov om psykisk helsevern samt å få full aksept uten tolkningserklæringer ved ratifikasjon av FN-konvensjonen om rettigheter for personer med nedsatt funksjonsevne (CRPD).

Likestillings- og diskrimineringsombudet (LDO) kom denne måneden  med sin rapport til regjeringen. Norsk sykepleieforbund fulgte opp med sin kronikk «Norge diskriminerer psykisk syke» og bekrefter: Rapporten viser at dagens lovverk diskriminerer mennesker med psykisk funksjonsnedsettelse. En gjennomgang av norsk praksis og FNS konvensjoner viser at Norge bryter menneskerettighetene.

Rapporten fra LDO og kronikken fra Sykepleierforbundet er faktisk mye større for meg enn at jeg i år mottok ytringsfrihetsprisen. Jeg håper flere følger etter Sykepleierforbundets uttalelser. 

Drøm i våken tilstand

I begrunnelsen er også boka «Drøm i våken tilstand» (Abstrakt forlag 2013) nevnt, og det er selvsagt hyggelig. Vi er sju forfattere som kommer med et innenifraperspektiv på psykose, og jeg er også svært takknemlig for Tor-Johan Ekelands kronikk i Morgenbladet etter lanseringen. Han løfter opp splittelsen i kunnskapssynet.

Kampen om kunnskapen (Morgenbladet). Jeg er enig med Ekeland i at det er en splittelse i kunnskapssynet. Det er etter min oppfatning en dyp kløft der det kreves akrobatiske øvelser på toppnivå for å gå i mellom.

Tilsvar foreligger fra en som ikke opplever at det er noen splittelse. Jeg måtte smile litt når jeg leste det fordi det ikke inneholder en eneste innrømmelse om dagens, etter min oppfatning, feilaktige og nesten totalt rådende «behandling» av psykoseproblematikk, som er en følge av det rådende kunnskapssynet Tor-Johan Ekeland stiller spørsmål ved. Dessverre er det fortsatt viktigst å finne en diagnose og passende medikamenter for å «lindre symptomer». En ren biomedisinsk forståelse. Hurtigere og hurtigere «behandling» og symptomlindring.

Medforskere må inn forskningsprosjekter finansiert med offentlige midler

Jeg registrerer at det er svært interessant å drive tradisjonell genforskning. Man snakker om sykdom og ikke livssmerte eller livsproblemer, som kan føre til en lidelse. Flere og flere får hemmende livsproblemer. De må få satt de problemene i en større sammenheng enn kun sin egen hjerne og gener, selv om det kan føles som det er et svært privat problem. Det er ikke likegyldig hvordan jeg blir tatt i mot i psykisk helsevern. Det ikke likegyldig hvordan samfunnet rundt meg fungerer, hvordan min familie og mitt nettverk blir trukket inn når jeg trenger støtte. Det er heller ikke likegyldig hva slags oppvekst jeg har hatt, eller for den saks skyld hva mine foreldre og beste- og oldeforeldre bærer på av erfaringer. Jeg tror erfaringene mye viktigere enn genmaterialet, og jeg ønsker større fokus på den flergenerasjonelle sammenhengen vi står i. Trist er det i denne sammenhengen å se at det nyopprettede såkalte fremragende forskningssenteret virker å ha mest fokus på genforskning. I tillegg til psykiatrisk genetikk har de tre andre satsingsområder: Hjerneavbildning, Antipsykotisk medisinering og Prediktorer av utfall. De har, til tross for en tildeling på 17,5 millioner, ikke ansatt medforskere med psykoseerfaring. Marit Borg og jeg ble intervjuet angående forskning tidligere i år. Les gjerne: «Etterlyser mer forpliktende satsing på samarbeidsbasert forskning«.

Saken fortsetter under bildet

Et keramikkarbeid jeg gjorde våren 2005. Elementer som representerer frihet.

Et keramikkarbeid jeg gjorde våren 2005. Elementer som representerer frihet.

Kunnskapssyn og praksis 

Jeg sammenligner dagens rådende biomedisinske kunnskapssyn og påfølgende praksis med å stå med en stjernekikkert hvor de ser ut over en enorm stjernehimmel og fester blikket på en liten stjerne, og sier seg fornøyd med den lille stjerna, slik at de kan se bort i fra hele stjernehimmelen. Jeg vil at de skal se hele stjernehimmelen…

Til slutt vil jeg si jeg er takknemlig fordi jeg har erfart at flergenerasjonell psykotraumatologi har vært tilgjengelig og for meg fungert godt i forbindelse med bearbeiding av traumer. Fordi det fungerte så godt for meg, så valgte jeg å ta grunnutdanningen ved Hellinger. Ulike former for traumebehandling finnes det lite av innenfor de offentlige helseforetakene, så det var gledelig å høre at helse- og omsorgsminister Høie har uttalt at det skal satses mer på trumebehandling. I Nordland har en gruppe mennesker arbeidet dag og natt for at traumeavdelingen i Bodø ikke skal bli nedlagt. Jeg tar hatten av meg for alle de som har bidratt i den sammenhengen.

I flere år har jeg etterlyst traumebehandling. Det finnes selvsagt ulike måter å bearbeide traumer på, og ulike erfaringer med det også. Det viktigste nå, slik jeg ser det, er at kommer i gang med traumebehandlig flere steder, og slett ikke legger ned en velfungerende avdeling i Bodø.

Ellers venter jeg selvsagt på mer recoveryorienterte tjenester. At hvert enkelt menneske får gå den veien som er nødvendig å gå uten å bli påtvunget behandling som dessverre som oftest innebærer medikamentell behandling. Alternativer til tvang og medisinfrie behandlingstilbud er etterlengtet.

Jeg tillater meg å juble litt… og det gjør jeg fordi vi er på riktig vei. Om den nye regjeringen tar tak i det som har vært et forsømt område i altfor mange år gjenstår å se, men det er lov å håpe.

Alvorlige temaer året igjennom fra min side… men til deg som har lest igjennom:

God jul og godt nytt år! – og kan anbefale Didrik og Emil Solli-Tangen med:

O helga natt.

Relaterte saker:

Begrunnelsen for tildelingen av Ytringsfrihetsprisen 2013

Drøm i våken tilstand, Anmeldelse av Solrun E Steffen i Napha

Drøm i våken tilstand, Vidoer fra lanseringen

Etterlyser mer forpliktende satsing på samarbeidsbasert forskning

Hege Orefellens dissens i Paulsrudutvalget

Medisinfrie behandlingstilbud, Mette Ellingsdalen

Rapport fra LDO

Recovery-hefte

Sykepleierforbundets kronikk «Norge diskriminerer psykisk syke»

Tor-Johan Ekelands kronikk «Kampen om kunnskapen»

We Shall Overcomes nettside med saker som WSO har tatt opp i FN

WSO får internasjonal støtte ang. CRPD

WSO – ratifisering av CRPD

WSO i FNs torturkomité

Ytringsfrihetsprisen 2002-2013

Om Siv H Rydheim

Skribent: http://sivhelenrydheim.blogspot.com/( nov 2008), https://sivryd.wordpress.com/ (juli 2010), http://endringer.blogspot.com/ (des. 2010) https://traumeinfo.wordpress.com/ (feb. 2015)
Dette innlegget ble publisert i Drøm i våken tilstand, erfaringskompetanse, erfaringskunnskap, Familiekonstellasjoner. Marta Thorsheim. Hellinger., hege orefellen, livsproblemer, livssmerte, medforsker, menneskerettigheter, mette ellingsdalen, psykiatri, psykisk helsearbeid, psykisk helsevern, psykose, psykose.erfaring, psykoseerfarer, psykoseerfaring, samarbeidsbasert forskning, Siv Helen Rydheim, tvang, wso, Ytringsfrihetsprisen og merket med , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmerk permalenken.

2 svar til Takknemlighet

  1. Sigrun sier:

    Riktig god jul til deg, Siv, og gratulerer så mye med prisen!

  2. Hjertelig takk. God Jul til deg også!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s