En diamant uten verdi?

Er diamanten UNN/Åsgård/Helse Nord er i ferd med å slipe, for at den skal skinne, uten verdi? Den får dessverre noen svært stygge speilbilder. Det er nettopp på grunn av utstrakt bruk av tvang og tvangsmedisinering, som nå endelig rulles opp i media via en tilsynsrapport fra Sivilombudsmannens forebyggingsenhet mot tortur og umenneskelig behandling ved frihetsberøvelse, at kravet om medikamentfrie enheter ved alle helseforetak ble til. Frihet til å velge er sentralt for mange enkeltpersoner og for Fellesaksjonen. Kan det bli meningsløst om den nye medikamentfrie enheten skal være en ensom øy i det store helseforetaket Helse Nord?

Menneskerettighetene for mennesker som tas hånd om med tvang i norsk psykisk helse-”vern” har ikke blitt kritikkverdig nettopp nå. Den har vært kritikkverdig altfor lenge. Dette har vært påpekt i mange, mange år. Dessverre har ikke kritikken blitt tatt på alvor. Endelig tar Sivilombudsmannen tak.  Det er en kjennsgjerning at prosjektene innenfor såkalt ”riktig og redusert  bruk av tvang” ikke har hjulpet for å få ned tvangen. Personlig synes jeg, på det verste, at de prosjektene og midlene fra Helsedirektoratet har vært et hån mot tvangserfarere. Summene som ble delt ut til den type prosjekter var omtrent ingenting sammenlignet med mange andre prosjekter i regi av Helsedirektoratet.

Særloven må bort

Men det viktigste er å få fjernet særloven. Jeg ser fram til den dagen det blir tverrpolitisk enighet om å skrote særloven om psykisk helsevern som faktisk legitimerer menneskerettighetsbrudd og tortur. Det er det som må til for å få en revolusjon i psykisk helsevern. Det må bli en revolusjon. Det er ikke mulig å flikke på en bygning som er i ferd med råtne innenfra. Da må bygget rives og det må bygges nytt. Hele psykiatrien er råtten! UNN har ikke en gang greid å holde seg innenfor loven, kommer det fram gjennom rapporten fra tilsynet Sivilombudsmannen hadde ved UNN/Åsgård våren 2016.

UNNs styreleder er «lei seg». Det synes jeg er skammelig. Hun må ha visst at det er utstrakt bruk av tvang ved Åsgård, så det er for sent «å være lei seg». Det er rett og slett for sent å forlange månedlige rapporter. Det hjelper ikke de som sitter med tvangserfaringene og deres pårørende. De er mer enn lei seg. De fleste blir påført traumer av mennesker som jobber i et råttent system. Lei seg var de muligens den første gangen de søkte hjelp. Og hvilken «hjelp» fikk de? Ja, jeg er enig med de som sier at mange blir sykere av tvang. Noe annet ville vært oppsiktsvekkende. Jeg ble heller ikke hjulpet av den tvangen jeg opplevde i 1992. De som opplever det samme i dag, blir heller ikke hjulpet. Det sier seg selv! Sommeren 2011 -Stemorsblomster

Hvor lenge skal mennesker med psykiske helseproblemer bli stemoderlig behandlet i norsk helsevesen?

Relaterte saker

Dagens medisin, tvang

Ellingsdalen, Mette, video angående frihet til å velge

Ellingsdalen og Skree på NAPHA om FN-konvensjonen for mennesker med nedsatt funksjonsevne

Fellesaksjonen

Medisinfri.no en nettside som drives på frivillig basis med informasjon om medisinfri behandling, debatter angående etableringen av disse, bruker- og pårørendefortellinger m.m.

Nasjonalt senter for erfaringskompetanse, saker angående tvang

Nasjonalt kompetansesenter for psykisk helsearbeid, NAPHA, tvang

Nordlys, saker angående tvang

Norsk Helseinformatikk, om brudd på menneskerettighetene

NRK, Tvang, psykiatri, Troms

Orefellen, Hege, Om dissensen til Paulsrudutvalget

Rådet for psykisk helse, saker angående tvang

Rydheim, Siv Helen: Valgfrihet?

Teien, Anne Grete: Se til CPRD (FN-konvensjonen for mennesker med nedsatt funksjonsevne)

Sivilombudsmannens forebyggingsenhet mot tortur og umenneskelig behandling ved frihetsberøvelse

 

Skrevet av Siv Helen Rydheim, 19.08.2016 (tvangs- og psykoseerfarer)

 

Om Siv H Rydheim

Skribent: http://sivhelenrydheim.blogspot.com/( nov 2008), https://sivryd.wordpress.com/ (juli 2010), http://endringer.blogspot.com/ (des. 2010) https://traumeinfo.wordpress.com/ (feb. 2015)
Dette innlegget ble publisert i CRPD FN konvensjonen til mennesker med nedsatt funksjonsevne, erfaringskompetanse, hege orefellen, Liv Skree, medikamentfrie behandlingsforløp, menneskerettigheter, mette ellingsdalen, psykiatri, psykisk helsearbeid, psykisk helsevern, psykiske helseproblemer, psykose, psykoseerfarer, psykososial funksjonsnedsettelse, Siv Helen Rydheim, Sivilombudsmannen, traumer, tvang, tvangserfarer, tvangsmedisinering. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s