Kunnskapsbasert praksis?

Det er mange sider ved rus- og psykisk helsearbeid. I dag deler jeg noen tanker om Erfaringskonsulenter i psykisk helsevern (staten) og psykisk helsearbeid (kommunene).
 
Er det en god nok vektlegging av egenerfaring som gyldig kunnskap sammenlignet med fagkunnskapen på kunnskapsskålens vekt? Etter min oppfatning er vi ennå langt, langt unna en likeverdig kunnskapsbasert praksis 
 
Det er ca 130 erfaringskonsulenter ansatt i spesialist- og kommunehelsetjenesten. Det er ikke antall årsverk, men stillinger. Det er langt igjen før erfaringskonsulentene utgjør 10 % av staben.
 
Det er totalt til sammen 28 611 årsverk i spesialisthelsetjenesten og psykisk helsearbeid i kommunene pr. 2012.
11 942 årsverk i kommunalt psykisk helsearbeid (Sintef 2013) og 16 669 i psykisk helsevern (Helsedirektoratet 2012).
 
Kampen om kunnskapen var et tema etter at boka «Drøm i våken tilstand» kom ut i 2013.
 
Tor-Johan Ekelands kronikk, kom på trykk i Morgenbladet, og han kommenterte boka med å uttrykke: 
Det er en kamp om kunnskapen – og han stilte spørsmålet:
”Kan brukarerfaring frå psykiatrien bli gyldig kunnskap?”
 
Kanskje må det arbeides målrettet for å få ansatt flere erfaringskonsulenter, og samtidig gi muligheter for god opplæring for de som er aktuelle for slike stillinger? Slik det er nå er det lyst ut midler til erfaringskonsulenter sammen med «alt» til hele brukerfeltet, brukerorganisasjoner, brukerstyrte sentre etc. Altså alt som rører seg i «Bruker- og pårørendearbeid innen rus og psykisk helsefeltet.»
 
Dette er ikke godt nok! Det må satses på egne midler for å stimulere for fast ansettelse av erfaringskonsulenter både i Spesialist- og kommunehelsetjenesten.
 
At brukerstyrte senter, bruker- og pårørendeorganisasjoner etc. også kan søke om midler til ansettelse av erfaringskonsulenter er vel og bra, men det er ikke nok.
 
Spørsmålet er kanskje ennå mer aktuelt etter VG-avsløringene?
 
Mange med egenerfaring har kommet på banen med betimelig kritikk og spørsmål om det bestående, og mange forslag til endringer er foreslått. Det er dog først etter VG-avsløringene tvangsproblematikken har blitt løftet til Stortinget.
Siv Helen Rydheim, 07.12.2016
Relatert sak
 
 
 

Om Siv H Rydheim

Skribent: http://sivhelenrydheim.blogspot.com/( nov 2008), https://sivryd.wordpress.com/ (juli 2010), http://endringer.blogspot.com/ (des. 2010) https://traumeinfo.wordpress.com/ (feb. 2015)
Dette innlegget ble publisert i brukererfaringer, Drøm i våken tilstand, erfaringskompetanse, erfaringskonsulent, erfaringskunnskap, psykisk helse, psykisk helsearbeid, psykisk helsevern. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s