En kamp om kunnskapen i psykiatrien?

UTFORDRER SYNET PÅ PSYKOSE

Boka «Drøm i våken tilstand» ble anmeldt av ganske mange i 2013 og 2014. Den ble utgitt på Abstrakt forlag i 2013 og prosjektet fikk midler fra Ekstrastiftelsen gjennom Mental Helse. Boka var blant annet ment som et bidrag til debatt om kunnskapsgrunnlaget i psykiatrien.

I dag kom jeg tilfeldigvis over et bilde jeg hadde liggende av en anmeldelse gjort av en sykepleier (Tone Haugland) i Sykepleiens papirutgave.

Hun skriver at vi utfordrer synet på psykose. Ja, det var meningen. Videre skriver hun:

«Dette er en bastant bok som hevder at psykosebehandling må endres. Jeg blir ikke umiddelbart overbevist, men lar meg engasjere og provosere. Finnes det bare en sannhet til sykdomsforståelse? Her utfordres helsevesen og pasienter til å møte hverandres sannheter og romme mer i sin forståelse. Dette er interessant lesning både for mennesker i og utenfor fagmiljøet, pasienter og pårørende.» Hun mener at boka er bastant, og fremhever samtidig at helsevesen og pasienter utfordres til å møte hverandres sannheter.

Det finnes ikke EN sannhet og det finnes flere forklaringsmodeller på psykiske kriser, og det har ikke blitt mindre aktuelt å stille mange spørsmål ved dagens rådende praksis innenfor behandling av psykoser. Likedan er det viktig å stille spørsmål ved hvem som har hånd om forskningsmidlene på feltet. I hvilken grad får vi være med på å bestemme hva og hvordan det skal forskes? Vi som har kjent på kroppen hva det betyr å bli utsatt for tvang i ulike former? Det er kjent at psykoseutsatte ofte blir utsatt for tvang. Får vi vår rettmessige plass blant kunnskapsutviklerne?

Uansett forskning, så finnes det ikke ett svar med to streker under… vi er alle unike individer med ulik bakgrunn. Den såkalte kunnskapsbaserte behandlingen, har sine klare begrensninger.

Tilbake til boka, og jeg refererer noe av mitt bidrag:

«Kan vi i fremtida komme dit hen at de som erfarer psykoser ikke sykeliggjøres livet ut? Vi oppleves som alvorlig psykisk syke. Kanskje har vi et følelsesregister med noen ekstra strenger som vi av og til ikke greier å håndtere når vi møter store problemer. Kanskje ligger det egne traumer til grunn eller traumer fra tidligere generasjoner. Gjennom kaos blir det orden til slutt. Det kan ta lang tid, og jeg undrer på om jeg kunne kommet raskere igjennom kaoset om jeg ikke hadde blitt tvangsmedisinert i 1992. (…)

Å dele mine erfaringer betyr ikke at jeg tror at det jeg har erfart, nødvendigvis er en god oppskrift for alle. Vi er alle forskjellig og har ulike behov og forskjellig bakgrunn. Det viktigste for meg var at jeg tok makten tilbake i eget liv og startet en vandring i mitt eget indre. (…)» Gjengitt fra s. 160 og 161.

Det er sju bidragsytere i boka som skriver om egne erfaringer og reflekterer rundt disse. I tillegg er det et forord av professor i psykiatri, Svein Haugsgjerd og etterord av forfatter og litteraturkritiker, Merete Morken Andersen.

Medikamentfrie behandlingstilbud

I debatten rundt medikamentfrie behandlingstilbud har det kommet påstander fra fremtredende psykiatere om at det er «Kunnskapsløst» og at Helse- og omsorgsministeren har latt seg manipulere etc. Det betyr kanskje at de ikke lenger har enerett på å påvirke politikerne våre, noe som nok oppleves frustrerende. Det finnes også psykiatere som mener det er en god ide å prøve ut medikamentfri behandling for oss med psykoseproblematikk. Forlagssjefen i Abstrakt forlag som også startet Stiftelsen Humania  gjennomførte en debatt i februar, og stiftelsen har en interessant sammensetning i sitt fagråd.

Hjertelig takk til forlagssjef Einar Plyhn for det viktige arbeidet med å utgi psykiatrikritiske bøker og for arbeidet med Stiftelsen Humania!

God påske til følgere og lesere!

 

Relaterte saker

Kampen om kunnskapen av Tor-Johan Ekeland (2013) https://sivryd.wordpress.com/2013/06/26/kronikk-kampen-om-kunnskapen/

Konsekvenser av det biomedisinske hegemoniet av Inger-Mari Eidsvik (2017) https://www.dagensmedisin.no/artikler/2017/01/16/konsekvenser-av-det-biomedisinske-hegemoniet-i-psykiatrien/

Psykiatriens indre konflikter eksponert, av redaktør Egil Slagstad (2017) http://tidsskriftet.no/2017/03/fra-redaktoren/psykiatriens-indre-konflikter-eksponert

Psykiatriens indre konflikter eksponert, kommentar av Anne-Grethe Teien (2017) Jeg takker Egil Slagstad http://tidsskriftet.no/comment-view/11097

Psykiatriens indre konflikter eksponert, kommentar av Merete Nesset (2017) Jeg vet ikke om jeg skal le eller gråte http://tidsskriftet.no/comment-view/11104

Siv Helen Rydheim, 09.04.2017

Tvangs- og psykoseerfarer

Mottok ytringsfrihetsprisen i 2013 

Om Siv H Rydheim

Skribent: http://sivhelenrydheim.blogspot.com/( nov 2008), https://sivryd.wordpress.com/ (juli 2010), http://endringer.blogspot.com/ (des. 2010) https://traumeinfo.wordpress.com/ (feb. 2015)
Dette innlegget ble publisert i Abstrakt forlag, anmeldelse Drøm i våken tilstand, bipolar, Drøm i våken tilstand, Einar Plyhn, erfaringsformidler, erfaringskompetanse, erfaringskunnskap, flergenerasjonell psykotraumatologi, forskning, helseministeren, Inger-Mari Eidsvik, medikamentfri behandling, psykofarmaka, psykose, psykoseerfarer, psykoseerfaring, psykoseutsatt, psykoseutsatt, antipsykotiske medikamenter, Stiftelsen Humania, traumer, tvangsmedisinering, tvangsutsatt. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s