Menneskerettighetsbrudd i tvangspsykiatrien. Hva nå?

Det er bra, Bent Høie, at regjeringen nå vil etablere en undersøkelseskommisjon, som skal granske alvorlige hendelser i helsevesenet. Høyres helse- og omsorgsminister har gjort mye godt arbeid. Det gjenstår fortsatt mye for at brudd på menneskerettighetene og manglende rettsikkerhet for at pasienter i psykiatrien får oppleve at rettssikkerheten blir ivaretatt og at traumebevisst omsorg blir en selvfølge.

Så, hva med granskning av tvangspsykiatrien sett i sammenheng med den foreslåtte undersøkelseskommisjonen? Tvangspsykiatrien hvor det er avdekket menneskerettighetsbrudd? Det kom inn forslag om granskning av tvangspsykiatrien i forbindelse med VG-avsløringene. Kjersti Toppe, Janne Sjelmo Nordås og Jenny Klinge (Senterpartiet) fikk kun med seg SV – Sosialistisk Venstreparti på sitt forslag i Stortinget.

Denne uka har det igjen vært fokus i media på menneskerettighetsbrudd og manglende rettssikkerhet i tvangspsykiatrien i forbindelse med Marius Storvik sin dr.gradsavhandling. Han har blant annet tatt for seg skjerming/isolat.
Vi er mange overlevere fra tvangspsykiatrien som bare venter på at noen skal ta for seg tvangsmedisinering og elektrosjokk. De skadelige, såkalte «antipsykotiske» medikamentene fører i beste fall for mange til svekkelse av de kognitive funksjonene, et liv på utsiden av samfunnet, og i verste fall til plutselig «uforklarlig» død. (Jfr. Dødsårsak:Ukjent/Cause of Death: Unknown)
At «samtykkekompetanse» innlemmes i lovverket har jeg liten tro på vil hjelpe den enkelte pasient, for hvem vurderer om vi har samtykkekompetanse eller ikke? Det er de samme som er for tvangsmedisinering, elektrosjokk, isolat og reimlegging. Har jeg tillit til dem? NEI! Har jeg tillit til Kontrollkommisjonene? NEI! Har jeg tillit til Fylkeslegen som klageinnstans? NEI!
Det er mangel på traumeforståelse i psykiatrien, noe som er et kjerneproblem. Inger-Mari Eidsvik etterlyser, helt betimelig, at psykiatrien må baseres på traumekunnskap, relasjonskompetanse, forståelse om omsorg. Dessverre er det slik at mange blir traumatisert og/eller retraumatisert i tvangspsykiatrien, noe det også finnes mye forskning på. Hvor lenge skal du, Bent Høie, som helse- og omsorgsminister la det fortsette? Det er helt uakseptabelt for den enkelte pasient og det er helt uakseptabelt rent samfunnsøkonomisk fordi dagens tvangspsykiatri skaper altfor mange uføretrygdede. (Et liv på utsiden av samfunnet uten muligheter til å være bidragsyter og lønnsmottaker er ikke ønskelig for noen).

Erfaringskonsulent Målfrid J. Frahm Jensen varslet om manglende rettsikkerhet og ble fryst ut fra arbeidsplassen. Hva med å ta Målfrid J. Frahm Jensen inn som rådgiver i Helse- og omsorgsdepartementet? Kanskje en ide å få en erfaringskonsulent av hennes kaliber inn i departementet?

I går leste jeg kommentarer til doktoravhandlingen fra Kari Kjønnås Kjos (Frp) og Torgeir Michalsen (Ap), og jeg forundres over begge to, som kommer med noen ganske flaue kommentarer til saken. Jeg vil si det er flaut at ikke toppolitikerne viser større ydmykhet og vilje til å ta tak menneskerettighetsbruddene i tvangspsykiatrien. Dette er noe de begge har visst om siden lenge før VG-avsløringene startet i fjor.

Hva tenker lederen av helse- og omsorgskomiteen på når hun uttaler: «– Vi synes det er flaut, vi vet at mange av disse pasientene kunne ha hatt samme effekt ved å bli behandlet på en annen måte, mener Kjønaas Kjos

Da har Marius Storvik påpekt at det er forskningsmessig belegg for at man blir sykere og ikke friskere av skjerming/isolat. Så hva Kjønaas Kjos mener når hun uttaler «pasienten kunne hatt samme effekt av å bli behandlet på en annen måte»? Jeg klør meg i hodet, og lurer på hva hun har forstått? Effekten av tvangsbehandlingen på skjerming/islolat er at mennesker blir sykere.

I det samme intervjuet uttaler Marius Storvik: «Skjerming vil si at psykiatriske pasienter tvinges til å bo alene på glattcelle-lignende rom og Norge er trolig det eneste landet som bruker dette som behandling. Tall fra Helsedirektoratet viser at det i 2015 ble fattet 5149 vedtak om skjerming i Norge, og tallet er økende. Forsker Marius Storvik ved Universitetet i Tromsø hevder skjerming ofte er kamuflert isolasjon som skader pasientene.»

Arbeiderpartiets talsmann, Torgeir Michaelsen, overrasker vel ikke så veldig, når han sier: «Selv om han mener tvangsbruken er for høy, mener nestleder Torgeir Michaelsen i Arbeiderpartiet at skjerming kan benyttes i enkelte tilfeller.  Vi må huske på at vi her snakker om personer som er veldig alvorlig syke, og at våre fagfolk ofte står i en veldig kompleks og veldig uoversiktlig situasjon, mener Michaelsen.»

Hvordan kan det ha seg at statistikken for tvang er så ulik fra sykehus til sykehus? Har det noe med holdninger å gjøre? Har det noe med mangel på traumeforståelse å gjøre?

Michaelsens tiltro til tilhengere av tvang er fortsatt så stor at jeg tviler på om han noen gang vil ha vilje til å gå inn for endre på noe som helst. Han avviste granskning av tvangspsykiatrien. Han lytter nok mer til psykiaterstanden enn til de som er overlevere fra tvangspsykiatrien. Å få Michaelsen inn som ny helse- omsorgsminister kan muligens bli et tilbakeskritt? Jeg holder en knapp på at Senterpartiet får så mange stemmer at en av deres politikere blir helse- og omsorgsminister, hvis det blir en rød-grønn regjering.

Det er valg til høsten, og valgflesk kommer det nok fra alle partier.

Siv Helen Rydheim, 02.06.2017

Tvangs- og psykoseerfarer

Mottok ytringsfrihetsprisen i 2013 

 

 

Om Siv H Rydheim

Skribent: http://sivhelenrydheim.blogspot.com/( nov 2008), https://sivryd.wordpress.com/ (juli 2010), http://endringer.blogspot.com/ (des. 2010) https://traumeinfo.wordpress.com/ (feb. 2015)
Dette innlegget ble publisert i antipsykotisk medisin, Bent Høie, erfaringskompetanse, erfaringskonsulent, erfaringskunnskap, Inger-Mari Eidsvik, Marius Storvik, menneskerettigheter, psykiatri, psykisk helsevern, relasjonstraumer, traumer, tvang, tvangserfarer, tvangsmedisinering, Ytringsfrihetsprisen. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s