Om meg

Siv Helen Rydheim mottok Ytringsfrihetsprisen i 2013.  Følgende begrunnelse på blogg om Ytringsfrihetsprisen:

«16.12.2013 – Ytringsfrihetsprisen 2013 tildelt Siv Helen Rydheim Juryens begrunnelse:

Bakgrunn 

Historien viser at mennesker har blitt og fortsatt blir utsatt for krenkende og uverdig behandling innen psykisk helsevern, hvor også retten til den frie ytring og grunnleggende menneskerettigheter settes til side. ”Prisen til fremme av ytringsfriheten innen psykisk helsevern” har til hensikt å rette oppmerksomheten mot, og bidra til å sikre vilkårene for, den frie ytring på et bredt grunnlag. Prisvinneren bør ha pekt på forslag til endringer som kan ivareta en grunnleggende respekt for mennesket, dets integritet og rett til ytring, medbestemmelse og deltakelse i behandlingssamarbeidet. Prisen deles ut til en person, institusjon eller organisasjon som har utmerket seg i den forbindelse. Prisen, på kr. 10 000, ble første gang utdelt i 2002, og deles ut for tolvte gang i år.

Årets prisvinner 

Årets prisvinnerer en rollemodell som var tidlig ute med å dele sine erfaringer med tvang, krenkelser og erfarte opplevelser kategorisert som psykiske lidelser. Prisvinneren har benyttet seg av de fleste media for å spre erfaringskunnskap, og vært en tydelig og viktig stemme innen psykisk helse og psykisk helsevern. Over flere årtier har prisvinneren vært med å utvide forståelsen av disse begrepene gjennom erfarings- og kunnskapsformidling. Vedkommende står åpent frem og er ikke redd for å uttrykke klare holdninger og meninger, og sprer kunnskapen om hva som kan hjelpe i en livskrise. Prisvinneren har også i stor grad fortalt om de sårbare, skambelagte og stigmatiserte opplevelsene tvang og overgrep har medført, og arbeider modig, engasjert og helhjertet for å bedre forholdene som er i dag. Årets prisvinner stiller opp der vedkommende kan uten at det er pengene eller reisevei som avgjør. Prisvinneren har i mange år arbeidet for å fremme erfaringsperspektivet og å stå på får en bedre forståelse av psykisk helse og påvirke utviklingen av psykisk helsearbeid. Hun er alltid tilgjengelig for svar på de mange spørsmål som reises i psykisk helsefeltet. Hun har en stødig kurs mot et bedre samfunn, gjennom hardt arbeid og mye kunnskap og lang arbeidskarriere som erfaringsformidler om ellers så tabubelagte og uutalte temaer. Hun har bidratt med utallige prosjekter over de siste årene. Et av hennes siste prosjekter var boken Drøm i våken tilstand (2013) i samarbeid med Gunn Helen Kristiansen. Årets prisvinner var den som dro det hele i gang på grunnlag av at hun så et sterkt behov for at egne og andres erfaringer med psykoselignende opplevelser kom frem i lyset.

—————————————————————-

Bloggen psykose.erfaringer bruke r jeg blant annet til å samle stoff om psykose og å peke på mulige alternativer til dagens form for behandling som gis fra spesialisthelsetjenestens psykiatri. Jeg er særlig opptatt av å peke på mulige alternativer til tvangsbehandlingen.  Eksempel på hvor galt det kan være, men også hvordan det kan snu fra virkelig ille til veldig bra.

Jeg har samlet en del av mine artikler og foredrag her.

Forfatter av boka ”Kjærligheten spør ikke, den bare er” (2008)

Medredaktør og medforfatter av bok «Drøm i våken tilstand» (2013)

Blogger:

http://sivhelenrydheim.blogspot.com/( nov 2008), https://sivryd.wordpress.com/ (juli 2010), http://www.endringer.blogspot.com (des 2010) https://traumeinfo.wordpress.com/ (2015)

Formidler av erfaringsbasert kunnskap fra psykisk helsefeltet: – Som pasient i psykisk helsevern og bruker av kommunale tjenester, psykisk helsearbeid.

Undervisningserfaring fra Høgskoler, større konferanser, Verdensdagen for psykisk helse etc.

-Senter for psykoterapi og psykososial rehabilitering ved psykoser – (SEPREP-utdanning, 2005-2007) brukerrepresentant og deltatt på teoriundervisning.

Brukerrepresentant i Helseforetakets klinikk for psykisk helsevern og rus diverse råd/utvalg, Distriktspsykiatrisk senter (leder brukerråd), kommunalt brukerråd psykisk helse (leder), NAV diverse prosjekter og /Vilje viser vei – Forum for arbeid og psykisk helse, prosjektleder (fra des. 2008) (Finnmarksnettverket)/avd.leder  (fra aug. 2008-aug. 2011) Bikuben avd. Finnmark, ansatt i brukerstyrt(e) prosjekter/tiltak/virksomheter. Erfaringskonsulent i et skrive-prosjekt (2011-2012), som resulterte i boka «Drøm i våken tilstand«. Jeg har også vært involvert i Kultursenteret Sisa i Alta. 

I 2011 fikk jeg skrivestipend fra SEPREP, noe jeg ble svært takknemlig for.

Fra 2010 har jeg i tillegg til blogging levert artikler til:

Norsk tidsskrift for psykisk helsearbeid, «Hva er godt psykisk helsearbeid».

Dialog, som er SEPREPs bulletin.

Impuls, tidsskrift for psykologi. (Jeg ble forespurt med bakgrunn i denne bloggen å skrive om tvang, og artikkelen blir publisert på nyåret i 2012.)

 

 

Nasjonalt senter for erfaringskompetanse innen psykisk helse  Fra september 2011 til mai 2014 var jeg prosjektmedarbeider i Erfaringskompetanse, og trivdes veldig godt i senteret. Før det var jeg en av de første bloggerne i Erfaringskompetanse.

Nasjonalt kompetansesenter for psykisk helsearbeid i kommunene (NAPHA) sin kunnskapsbase har jeg også skrevet for.

Samarbeidsbasert forskning. Studiet ble startet i 2010 i Buskerud (Nå Høgskolen i Sørøst-Norge).  Jeg tok utdanningen i 2013.

Selvorganisert selvhjelp.  Mennesker som opplever psykiske helseproblemer har muligheter til å omskape sine problemer til å bli ressurser, noe som innenfor selvorganisert selvhjelp har en viktig vektlegging. Fra mars 2010 til november 2011 var jeg deltaker i en selvorganisert selvhjelpsgruppe, som møttes ved hjelp av telefon og skype. I gruppa valgte jeg å gå inn med grensesetting som  mitt problem. Det var utbytterikt, og fint å dele et stykke liv sammen med de andre deltakerne i gruppa. Fra 2015 har jeg vært styremedlem i stiftelsen LINK Lyngen.

Jeg deler gjerne mine erfaringer med motto: Har du et problem, så har du også kunnskap.

 

Fra 2014 har jeg blogget jeg lite.

De tre siste fra desember 2014:

Øvelse gjør mester?

Mitt nordvendte hjerte

Ingen andre har prøvd å gå i mine sko

—————

 

Artikler og foredrag. Og der finner dere blant annet et redigert videoopptak av mitt foredrag under Amaliedagene 2011.

 

Skrevet av Siv Helen Rydheim, 22. juli 2010 og revidert:

17.10.2011

04.01.2015

19.06.2016

4 svar til Om meg

 1. Ann Coate sier:

  Hei.

  Jeg vil gjerne gjøre deg oppmerksom på en film jeg har laget, som har premierevisning på Filmens hus i Oslo, Dronningens gate 16, 11.januar 2012, kl.18. Velkommen. Legger ved informasjon om filmen:
  Mvh Ann Coates, regissør/produsent.

  ”Hannah – et liv i to virkeligheter”
  I dokumentarfilmen ”Hannah – et liv i to virkeligheter” møter vi Hannah Petrie (nå 26), som har hatt diagnosen schizofreni siden hun var 18 år. Hun lever i to dimensjoner: i vår kjente virkelighet og i en verden vi andre ikke ser. Men hun ble ikke tatt på alvor og forstått, da hun som ung jente fortalte hva hun opplevde. Etter fem år fikk hun diagnosen paranoid schizofreni og den hjelpen hun trengte. I 2007 ga hun ut boka ”Ung jente”, der hun skildret livet med en alvorlig psykisk lidelse.

  Vi følger Hannah mens hun bygger opp et liv som ung voksen kvinne. Hun forsøker å ”slippe oss inn” i sin verden ved å beskrive sine indre opplevelser på en autentisk og reflektert måte.

  Vi møter henne i forskjellige situasjoner på mange arenaer: hjemme hos familien i Holmsbu, i leiligheten i Drammen og på Vestre Viken, der hun har vært innlagt en rekke ganger. Likedan på Bergfløtt Behandlingssenter, der hun har bodd og vært til behandling. Vi får også innblikk i morens tanker om det å ha en psykisk syk datter.

  Forskning viser at jo raskere behandlingen av schizofreni kommer i gang, jo større er sjansen til stor bedring. Alle kan bli bedre, understreker forsker og overlege Paul Møller.
  Han har utviklet en behandlingsmodell der pasientens egne opplevelser av sykdommen står vesentlig sterkere i fokus enn det som er vanlig. Gjennom tett samarbeid og samtaler kan mange pasienter ledes inn i en dypere forståelse av psykosen og seg selv, og få bedre muligheter til å revurdere holdningene sine til sykdommens innhold og til vår felles virkelighet.

  Hannah fikk en kort periode tilbud om behandling etter denne fenomenologiske modellen. Den ble benyttet i Vestre Viken i 7 – 8 år, og ble godt mottatt av pasienter og foreldre. Nå praktiseres kun deler av den sporadisk, for i 2007 ble Utredningsenhet for psykose nedlagt for å spare penger. Møller har håp om å få modellen i gang igjen i forbindelse med en kommende full gjennomgang av psykosetjenestekjeden i Vestre Viken.

  Det spesielle i filmen er Hannahs evne og vilje til å beskrive sine opplevelser.

  Filmen er på 51 minutter og selges på dvd med norsk eller engelsk teksting, og kan bestilles fra ann@coates-productions.no og Psykiatrisk Opplysning i Stavanger: psykopp.no

  Manus/regi: Ann Coates, foto: Ann Coates/John Lerskau, lydetterarbeid: Knut Halmrast, musikk: Hans Graasvold/Jan Hammerstad og produsent: Coates Productions

 2. lill sier:

  Heisann 🙂 Jeg lurte på om du kunne hjelpe meg litt, jeg har gått på cipramil i 11 år, har nå vært uten i to mnd. Trappet ned i en mnd før jeg sluttet helt. Ser du også har gått på disse tablettene, hvor lang tid tok det før du ble deg selv? Jeg føler meg son en annen person, føles ikke ut som at jeg er meg. Pluss at jeg føler ikke noen ting for noe enda. Skremmer meg å ha det slik. Men vil ikke begynne på de igjen.

  • Hei!
   Dette vil være individuelt, og derfor vanskelig å mene noe om hvor lang tid det tar. Jeg brukte både Cipramil og Tolvon, og brukte ca halvannet år på nedtrapping etter å ha brukt de to antidepressiva i 12-13 år. Jeg valgte å bruke lang tid på nedtrapping fordi jeg hadde prøvd nedtrapping tidligere uten å lykkes.

   Anbefaler deg å skaffe deg en veileder, som det står om på http://www.erfaringskompetanse.no/publikasjoner/
   «Skadereduserende veileder oppdatert_2014
   Mange mennesker bruker psykofarmaka i Norge i dag. Noen er fornøyd med situasjonen, mens andre har et ønske om å slutte med medikamenter, eller redusere bruken. Denne veilederen er primært skrevet av hensyn til mennesker som vurderer å redusere, eller slutte med psykofarmaka. Publikasjonen koster 130 kr inkludert ekspedisjonsgebyr og porto.
   »

   Ønsker deg lykke til!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s