Alkymi og Jung

En liten samling lenker i forhold til Alkymi med fokus på de indre transformasjonene.

Tårnet av Dora Schmidt Stendal

 

Tårnet av Dora Schmidt Stendal. Sak på Erfaringskompetanse.no

Om sitt maleri ”Det alkymiske tårn”, sier Dora følgende:
– Tårnet er det tårn vi alle ønsker å komme opp i, der har vi utsyn, bevissthet og overblikk. På siden av tårnet forsøker en person å komme opp ved å klatre rett opp. Han kommer sannsynligvis til å falle ned. Til høyre står en vis mann og peker på grunnen tårnet står på. Han forteller at det er haugen av erfaringer, opplevelser og «dritt» vi har med oss. Han sier at hvis vi bearbeider haugen av dritt kan vi bruke det til å bygge en trapp og komme oss trygt opp i tårnet, som han der går på trappen rundt tårnet. Jeg synes at det geniale er at jo større haug med dritt vi har med oss, jo høyere trapp kan vi bygge, ved å bearbeide det. På den måte tenker jeg at gullet ligger i våre erfaringer, men dritten må bearbeides for å hente ut gullet. Sånn forstår jeg alkymien kort fortalt, og det bilde har hatt stor betydning for meg og min forståelse av meg selv og andre.

Alkymi og kunstterapi – videreutdanning

Alkymi og Jung

Alkymiens opprinnelse og betydning

Jung og alkymi Det store danske leksikon

Alkymi –Middelalderen – hvor mørk var den egentlig? – Alkymistene

«Som det heter i alkymien: Aurum nisi quantum aurum, Vårt gull er ikke det vanlige gull. Det er et åndelig, spirituellt gull som skal dannes. Carl G. Jung refererer til gull som det symbolske endeproduktet av en indre alkymisk transformasjon. Og vi kjenner alle til den keltiske fortellingen om en kjele med gull som ligger i enden av regnbuen.»

Prima materia – Jungian gold

Psychology and Alchemy (Collected Works of C. G. Jung)

Jung and Alchemy fra Amazon

Mine tanker akkurat nå: Det er en indre transformasjon som skjer når vi bare tar tak i problemene våre, enten det er psykose eller en annen psykisk reaksjon på dritt vi har opplevd i livet. Transformasjonen kan være ganske slitsom og ta lang tid… men når vi får gjennombrudd, så er vi «på neste trinn» klar for å ta neste runde.
Jeg tror det er en livsoppgave å bearbeide «dritt» :), men vi trenger pauser fra bearbeidingen innimellom. -Jeg tror at gullet ligger i våre erfaringer… alle erfaringer vi har gjort oss på godt og vondt. Vi trenger den milde sommerbrisen som passerer som et kjærtegn (gode rolige og oppbyggende perioder), men det er i stormene vi virkelig blir kastet rundt og får muligheten til å reise oss igjen med fornyet kraft.

2 svar til Alkymi og Jung

  1. sunnpsyk sier:

    Jeg tror også at gullet ligger i våre erfaringer, mens psykiatrien ser det som sin oppgave å fortelle alle at det overhodet ikke er noe gull der, og at de ikke får lov å prøve å gjøre noe om til gull.

    • Holdningene må endres for at gullet kan bli utvunnet. Det er nok en lang vei igjen for å bytte spor, selv om det finnes ansatte i psykiatrien som er oppmerksomme på dette og som greier å møte mennesker i krise med holdninger som kan føre til at gullet letter kan utvinnes…

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s