Erfaringskompetanse

er en type kompetanse/kunnskap som kan benyttes mye mer i undervisnings-sammenheng og i andre sammenhenger. Det er snakk om å kunne bidra på alle nivåer. Jeg tenker det er vanskelig å framheve et område framfor et annet, men undervisning tenker jeg er et av de områdene det må satses mye mer på.

Oppdatert 14.01.2012

Erfaringskompetanse.no starter kunnskapsbase som baserer seg på bidrag fra folk med erfaringskompetanse innenfor psykisk helse

Skrevet 11. januar 2011 av Siv H Rydheim

Hilde Hem, daglig leder ved Nasjonalt senter for erfaringskompetanse innen psykisk helse, har en kronikk “En ny bærekraftig kunnskap”, og kronikken kan du lese her.

Les om kunnskapsbasen på erfaringskompetanse.no

Jeg mener at dette er en gylden anledningen for oss som sitter på erfaringskompetansen, enten det er som pasienter, brukere, pårørende i ulike settinger innenfor psykisk helsefeltet.

Erfaringskunnskap eller erfaringskompetanse trenger virkelig å bli samlet i en database som kan vise til hvor vi finner bøker, artikler, blogger, nettsteder etc., som er drevet av oss som har kjent det på kroppen hva det vil si å ha psykiske helseproblemer. Jeg vil oppfordre alle som har stoff selv eller som kjenner til andre som har det om å kontakte Erfaringskompetanse.no, slik at de får registrert det. Erfaringskompetanse.no har også et bibliotek der det er mulig å låne bøker. Eksempelvis er min bok “Kjærligheten spør ikke, den bare er” å få låne fra dette biblioteket.

Jeg oppfordrer herved alle som har nedskrevet sine erfaringer eller som kan tenke seg å gjøre det: Ta kontakt med erfaringskompetanse.no.                                                                   E-post: bibliotek@erfaringskompetanse.no

Psykisk lidelse – en kvalifikasjon, en artikkel fra Tidsskrift fra psykisk helsearbeid 04/2008

I oktober i 2008 arrangerte Rådet for psykisk helse en konferanse: Med livet som kompetanse. Og artikkelen innholder blant annet dette:

«Med livet som kompetanse

En brukeransettelse er en ansettelse innenfor psykisk helsefeltet hvor det at man har brukererfaring er en vesentlig grunn til at man ble ansatt, enten det er i administrative stillinger eller i mer klinisk virksomhet. Å ansette personer som er, eller har vært, brukere er ikke brukeransettelse i seg selv – egenerfaringen skal regnes som selve KVALIFIKASJONen for stillingen og efaringskomptansen skal på en eller annen måte brukes i arbeidet. Brukeransatte kan gå inn i ulike typer arbeid som kvalitetsutviklingsarbeid, undervisning eller klinisk virksomhet.»

Erfaringskonsulenter, framtidas yrkesgruppe? Er erfaringskonsulenter en yrkesgruppe for framtida? spør seniorrådgiver Eva Svendsen etter at 20 erfaringskonsulenter fra hele landet var samlet på Gardemoen i regi av Nasjonalt senter for erfaringskompetanse innen psykisk helse/Erfaringskompetanse.no mandag og tirsdag 9-10 jan 2012.

Brukererfaring – en premie for kommunen? Napha.no har en artikkel fra samlingen som er nevnt foran. «-Alle kommuner bør foreta en brukeransettelse innen psykisk helse og rus. Ikke bare er det en sikring i brukermedvirkning, men også et ledd i en faglig utvikling som de fleste kommuner bør dra nytte av, sier Ralph Bjørnson som arbeider med utdanningen av «Medarbeidere med brukererfaring» ved Mølla Kompetansesenter.» Hensikten med samlingene for erfaringskonsulenter er å bygge opp et nettverk for alle brukeransatte her i landet. Brukeransettelser som erfaringskonsulenter og medarbeidere utgjør omtrent 100 personer her i landet.

Erfaringskonsulenter på akutten? Bloggartikkel på Erfaringskompetanse.no av Siv Helen Rydheim

I Finnmark kan vi vokse mye med å følge med på hva de gjør ved Psykiatrisk senter for Tromsø og omegn, som har flere interessante prosjekter. Et av disse har gått over i varig drift: Brukerstyrte senger. De mottok en kvalitetspris for prosjektet. De var også framsynte nok til at de ansatte en erfaringskonsulent i et prosjekt. Stillingen er nå over i vanlig drift. Prosjekttittel: ”Brukertilsetting som virkemiddel for å bringe inn brukerperspektiv i senterets virksomhet og en arbeidsmetode for kvalitetsheving og kvalitetssikring av tjenestene”.  Sluttrapport.

Dagfinn Bjørgen på http://www.psykiskhelsearbeid.no, en artikkel med tittel:

Erfaringskonsulent – en av oss ? «Erfaringskonsulentene gir håp om bedring for brukerne, er et sentralt funn i en masteroppgave publisert ved Universitet i Agder.»

Hvite Ørns erfaringskonsulenter (Jan-Magne Sørensen, Merete Nesset og Hågen Haugrønningen.

Medforskere og sosialantropologer. Kan vi med erfaringskunnskap bidra til å få en bedre forskning på psykisk helsefeltet? Jeg tror at de som har kjent på kroppen hva det vil si å ha psykisk uhelse stiller andre spørsmål enn tradisjonelle forskere. Og jeg tror også at sosialantropologer har mye å tilføre forskningen innenfor psykisk helsefeltet. Jeg har samlet litt stoff om forskning her.

Erfaringskonsulent Ellen Walnum Hun var landets første erfaringskonsulent og deler mer enn gjerne sine erfaringer fra jobben ved Sørlandet Sykehus. Siden 2006 har hun jobbet både som erfaringskonsulent og vaktbikkje for barn som pårørende i BarnsBeste . Mandag møtte hun nær 30 erfaringskonsulenter fra hele Norge i Oslo, i regi av Nasjonalt senter for erfaringskompetanse innen psykisk helse. Flesteparten av deltakerne er ansatt som erfaringskonsulenter i spesialhelsetjenesten, men mange er engasjert i prosjekter innen psykisk helse og rus i kommunal regi og i NAV.

Første Fylkesmann ut var Hedmark med å ansette personer med erfaringskunnskap på sin CV.  Hedmark fylke er på mange måter et foregangsfylke, og de var tidlig ute med erfaringskonsulenter på Sykehuset Innlandet også. Gro Beston, som er en av de ansatte på Sykehuset Innlandet, har også vært ansatt som medforsker ved Høgskolen i Hedmark. Antagelig den første i hele landet.

Forskningsprosjektet «Bedringsprosesser ved bipolare lidelser«. Godt eksempel på at bruke av medforskere gir et annerledes innhold i forskningsprosjekter.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s